Čišćenje slavine

Vodeni kamenac je najveći neprijatelj svake slavine. Najveći neprijatelj kamenca je sirće. Svaki deo slavine na kom je nataložen kamenac moguće je potopiti u sirće i on će ga očistiti. Aerator je mesto gde se skuplja dosta kamenca. Ako na aeratoru postoji plastična mrežica preko čelične on će duže trajati. Ipak, i pored toga, biće potrebno zameniti ga jednom u dve godine.

Čišćenje perlatora

Čišćenje perlatora je uvijek potrebno kada je mlaz vode nepravilan ili raspršen. U većini slučajeva treba samo očistiti uložak perlatora, a može ga se i zamijeniti. Perlator se pri tome odvrne viličastim ključem i rastavi, te se potom ispiranjem ukloni kamenac i nakupine iz uloška. Naslage kamenca mogu se otopiti jestivim octom. Perlator potom valja sastaviti i ponovno navrnuti na izljev slavine. Ako unatoč tome perlator ne radi ispravno, treba ga zamijeniti u cijelosti ili samo njegov unutarnji dio (uložak i brtvu).

  • outstanding ease of care
  • superior durability
  • natural stone like character
  1. unsurpassed resistance to breakage
  2. heat-resistance to 280
  3. 100% suitable for food use

Održavanje EK ventila

Kutni ventil je preporučljivo barem jednom godišnje otvoriti i zatvoriti. Time se uklanjaju moguće naslage kamenca na sastavnim dijelovima ventila i omogućava njegov dugogodišnji rad. U slučaju kutnog ventila s filtrom i kuglastom brtvom, jednostavno se zatvori protok vode i odvrne matica u kojoj je mrežica koju valja očistiti, ako je potrebno.

Još ponešto o čišćenju

Za sve armature vrijedi: mogu se čistiti samo blagim sredstvima za čišćenje i mekanom krpom. Kamenac se najlakše čisti jestivim octom i sapunicom. Sredstva za čišćenje koja sadržavaju solnu kiselinu ili abrazivna sredstva (npr. za čišćenje zahodske školjke i sl) mogu oštetiti armaturu.Naslage kamenca mogu se otopiti jestivim octom. Perlator potom valja sastaviti i ponovno navrnuti na izljev slavine. Ako unatoč tome perlator ne radi ispravno, treba ga zamijeniti u cijelosti ili samo njegov unutarnji dio (uložak i brtvu).

“Vodeni kamenac je najveći neprijatelj svake slavine. Najveći neprijatelj kamenca je sirće.“
Boško, majstor za slavine

Kako bi sanitarne armature-slavine ispravno radile potrebno ih je redovito održavati. S obzirom da je voda puna kamenca i nečistoća u mrežicama perlatora nakuplja se kamenac i nečistoće. Stoga ih je potrebno zamjeniti ili očistiti 3-4 puta godišnje.

Potrebno je viličastim ključem odvinuti perlator i izvadititi uložak ( mrežicu) te ju zmjenititi ili očistittit. Očišćenu ili zamjenjenu mrežicu vratite u perlator i navinite perlator na izvod slavine.


povezani članci

Kako odabrati sudoperu
Modifikovano: 02 maja 18

Kako odabrati sudoperu

    Kako bismo što lakše odabrali sudoperu treba napomenuti važne činjenice u vezi sa aktivnostima u kuhinji.   Sudopera je pri kupovini najvažnija kuhinjska tehnika. ZAŠTO?   Udeo provedenog vremena.   Nezavisno istraživanje sprovedeno od nemačke unije proizvođača kuhinjske tehnike je pokazalo da se preko 60% vremena u kuhinji provodi nad sudoperom: Priprema hrane, čišćenje i […]

Pročitajte ceo članak
Mala kuhinja? Stvorite mesta :)
Modifikovano: 29 apr 18

Mala kuhinja? Stvorite mesta :)

Kada vam je kuhinja mala, morate svaki centimetar optimalno da iskoristite. Ovde se ništa ne sme prepustiti slučaju, dakle organizacija do najsitnijeg detalja je veoma važna. Unesite mir kroz bolju organizaciju Preferirajte ormare koji imaju jasnu optiku, npr. sa frontovima koji unose mir u prostoriju. Ali to nipoštno ne znači da treba da se odreknete […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.