Vodeni kamenac

|

Vodeni kamenac je najveći neprijatelj svake slavine. Najveći neprijatelj kamenca je sirće. Svaki deo slavine na kom je nataložen kamenac moguće je potopiti u sirće i on će ga očistiti. Aerator je mesto gde se skuplja dosta kamenca. Ako na aeratoru postoji plastična mrežica preko čelične on će duže trajati. Ipak, i pored toga, biće potrebno zameniti ga jednom u dve godine.

Čišćenje perlatora

Čišćenje perlatora je uvijek potrebno kada je mlaz vode nepravilan ili raspršen. U većini slučajeva treba samo očistiti uložak perlatora, a može ga se i zamijeniti. Perlator se pri tome odvrne viličastim ključem i rastavi, te se potom ispiranjem ukloni kamenac i nakupine iz uloška. Naslage kamenca mogu se otopiti jestivim octom. Perlator potom valja sastaviti i ponovno navrnuti na izljev slavine. Ako unatoč tome perlator ne radi ispravno, treba ga zamijeniti u cijelosti ili samo njegov unutarnji dio (uložak i brtvu).

  • outstanding ease of care
  • superior durability
  • natural stone like character
  1. unsurpassed resistance to breakage
  2. heat-resistance to 280
  3. 100% suitable for food use

Održavanje EK ventila
Održavanje EK ventila

Kutni ventil je preporučljivo barem jednom godišnje otvoriti i zatvoriti. Time se uklanjaju moguće naslage kamenca na sastavnim dijelovima ventila i omogućava njegov dugogodišnji rad. U slučaju kutnog ventila s filtrom i kuglastom brtvom, jednostavno se zatvori protok vode i odvrne matica u kojoj je mrežica koju valja očistiti, ako je potrebno.

Još ponešto o čišćenju

Za sve armature vrijedi: mogu se čistiti samo blagim sredstvima za čišćenje i mekanom krpom. Kamenac se najlakše čisti jestivim octom i sapunicom. Sredstva za čišćenje koja sadržavaju solnu kiselinu ili abrazivna sredstva (npr. za čišćenje zahodske školjke i sl) mogu oštetiti armaturu.Naslage kamenca mogu se otopiti jestivim octom. Perlator potom valja sastaviti i ponovno navrnuti na izljev slavine. Ako unatoč tome perlator ne radi ispravno, treba ga zamijeniti u cijelosti ili samo njegov unutarnji dio (uložak i brtvu).

“Vodeni kamenac je najveći neprijatelj svake slavine. Najveći neprijatelj kamenca je sirće.“
Boško, majstor za slavine

Kako bi sanitarne armature-slavine ispravno radile potrebno ih je redovito održavati. S obzirom da je voda puna kamenca i nečistoća u mrežicama perlatora nakuplja se kamenac i nečistoće. Stoga ih je potrebno zamjeniti ili očistiti 3-4 puta godišnje.

Potrebno je viličastim ključem odvinuti perlator i izvadititi uložak ( mrežicu) te ju zmjenititi ili očistittit. Očišćenu ili zamjenjenu mrežicu vratite u perlator i navinite perlator na izvod slavine.


povezani članci

Čišćenje slavine
Modifikovano: 28 jula 17

Čišćenje slavine

Vodeni kamenac je najveći neprijatelj svake slavine. Najveći neprijatelj kamenca je sirće. Svaki deo slavine na kom je nataložen kamenac moguće je potopiti u sirće i on će ga očistiti. Aerator je mesto gde se skuplja dosta kamenca. Ako na aeratoru postoji plastična mrežica preko čelične on će duže trajati. Ipak, i pored toga, biće […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.