Šta raditi kada slavina prska?

Kad tad nam se svima desi. Stanemo u kuhinju ispred sudopere, pustimo vodu da teče i odjednom voda krene nekontrolisano da prska iz slavine. U najgorem slučaju dobijemo čak i neplanirano tuširanje. Ovako nešto ume izuzetno da nas nervira, a glavni razlog za to je upravo kamenac koji se u toku vremena naslaže u slavini. Sva sreća pa mi imamo par jednostavnih saveta koji će Vam pomoći da rešite ovaj problem.

 

Šta razlikuje tvrde od meke vode

Zavisno od toga u kom regionu živimo, voda ima različitu tvrdoću. Postoji tri klasifikacije tvrdoće vode: meka, srednje i tvrda. Tvrdoća zavisi od količine minerala kalcijuma i magnezijuma koje sadrži voda, tj. u zavisnosti od zemlje kroz kakvu voda prolazi: što kamenje ima više magnezijuma i kalcijuma, to voda postaje tvrđa. Kod nas u Srbiji je voda obično srednje tvrda i tvrda, što dovodi do stvaranja velikih naslaga kamenca. To se može videti i kod drugih kućnih aparata kao što su vešmašina, koja će potrošiti više energije i deterdženata da bi obavila isti posao.

 

Voda sa puno kamenca se vremenom taloži

Ako ste iz južnih delova Srbije, onda ste se najverovatnije susretali sa ovakvim problemom. Ali i u drugim krajevima Srbije se često ljudi žale na kamenac u kuvalu ili sudoperi.

S jedne strane je to problem jer taj talog bele boje nije baš lep na pogled, a sa druge strane nam najčešće ugrožava protok i funkcionalnost slavine.

 

Sirćetom protiv kamenca

Kod redovnog čišćenja se problem taloženja kamenca može ukloniti. Varijanta koja je povoljna i štiti našu okolinu jeste pomešati malo limunskog sirćeta sa toplom vodom. Jednostavno preći sa magičnom krpom preko mrežice peraltora na vrhu slavine, ili čak sa četkicom za zube ribati dok se ne skine sloj kamenca. Ako se ne preduzmu ove redovne mere održavanja, stvore se velike naslage kamenca koje posle iziskuje više truda da bi se uklonio.

 

Otklanjanje tvrdokornog kamenca

Na slavini se naslage kamenca često primećuju kada je već kasno. I bez redovnog održavanja je verovatnoća da će doći do višeslojne naslage velika. Zato pazite da redovno obavite čišćenje kamenca da bi se osigurala dugovečnost slavine. Često može perlator na vrhu slavine da se odvrne i očisti. Za to proverite mehanizam odvrtanja na slavini, a svakako dobijate uputstvo pri kupovini slavine. Naravno da se u svakom trenutku možete obratiti našoj centrali da bismo zajedno otkrili o kom mehanizmu se radi.

 

Zamena perlatora

Ovde smo stavili primer na BLANCO Culina-S. U redovno održavanje slavine se ubraja i redovno čišćenje perlatora, koji služi da dobijete mlaz vode bez prskanja. Ali ukoliko je perlator začepljen sa kamencem, on ne može da ispuni svoj zadatak. Zato preporučujemo da perlator izvadite (sa odgovarajućim alatom) iz česme, i stavite u vodu pomešanu sa limunskim sirćetom da deluje preko noći. Većina kamenca bi na ovaj način trebalo da se rastvori.

 

U zavisnosti od modela se perlator skida na drugačiji način. Na ovoj slici je ocrtano skidanje na slavini BLANCO Linus-S.


povezani članci

Kako odabrati sudoperu
Modifikovano: 20 avg 18

Kako odabrati sudoperu

    Kako bismo što lakše odabrali sudoperu treba napomenuti važne činjenice u vezi sa aktivnostima u kuhinji.   Sudopera je pri kupovini najvažnija kuhinjska tehnika. ZAŠTO?   Udeo provedenog vremena.   Nezavisno istraživanje sprovedeno od nemačke unije proizvođača kuhinjske tehnike je pokazalo da se preko 60% vremena u kuhinji provodi nad sudoperom: Priprema hrane, čišćenje i […]

Pročitajte ceo članak
Idealna visina kuhinje?
Modifikovano: 20 avg 18

Idealna visina kuhinje?

Kod planiranja nove kuhinje je pored ukusa i izbora jako bitno i prilagođavanje kuhinje prema sopstvenoj visini tela. Međutim, da se ne bi sve individualno pravilo postoje određene standardne mere koje mogu da služe kao orijentir pri planiranju izrade kuhinje.   Idealne mere za radnu visinu se određuju prema visini lakta Najbitnija mera pri planiranju […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.