4 jela koja ćete bolje pripremiti na sudoperi

1- Dinstano povrće

Kroz sve veću svest o zdravoj ishrani, dolazi do sve većeg korišćenja rerne sa funkciom vodene pare. Da bi se posude iz tih rerni lako izvadile i odložile, postoje sudopere koje su po merama izrađene tako da odgovaraju za većinu posuda iz rerne. Tako da kada je kratko dinstanje završeno, mokra posuda može lako da se ocedi nad koritom sudopere. Tako izbegavate da pokvasite radnu ploču. Specijalno ugrađeni međustepenik duž zida korita omogućavaju optimalni položaj GN posuda (pogledaj sliku ispod).

BLANCO Zenar XL 6S DampfgarPlus

 

2- Ocedite testo lakše

U jednom domaćinstvu sa decom je testo/pasta na redovnom jelovniku. Pripremi se brzo, jednostavno i ukusno je čak za mališane. Jedina teškoća se sastoji u tome da se ocedi velika i teška posuda. Posebno u slučajevima kada je kuhinja opremljena sa manjom sudoperom. Tada ceđenje u cediljki često pođe naopako, jer često je teško držati dve posude istovremeno. Ovde sudopere od materijala INOX mogu da budu od velike pomoći, jer je inox antibakterijski materijal i nije prolem ako hrana padne u korito. Pored toga, može se lako koristiti neki od korisnog pribora za ceđenje paste.

 

3- Paradajz pred blanširanjem ohladiti u ledenoj vodi

Uz špagete uvek dobro ide domaći sos od paradajza. To bez oljuštenog paradajza ne ide, a on se najlakše priprema nad sudoperom. Blanširanje, koje funkcioniše tako što se kratko kuvan paradajz podvrgava  šok-hlađenju tako što se utopi u vodi sa ledom, se najlakše radi u sudoperi. Kroz šine u sudoperi se, kroz vruću posudu i ledeno hladno korito, sudopera ne podvrgava nikakom naponu zbog razlike u temperaturi. Ljuspa paradajza se nakon hlađenja jako lako skine i od paradajza se može napraviti savršen domaći sos.

BLANCO Top-šine

 

4- Salatu pre pripreme uvek dobro isprati

I za pripremanje salate iz sopstvenog dvorišta nam treba puno vode pa je za to idealno mesto u sudoperi. Nakon što se salata obriše, listovi moraju da se potope u vodu i kratko ali temeljno da se operu. To po potrebi treba ponoviti jedan do dva puta ako su listovi jako prljavi.  Izbegavajte predugo plivanje salate u vodi, jer time se bitni sastojci iz listova izgube u vodi. Salate koje su kupljene u supermarketu nemaju potrebe za tolikim pranjem jer su pre stavljanja u prodaju već predprane. Međutim, kratko isprskavanje sa svežom vodom je ipak preporučljivo, jer često su salate spakovane u plastičnim kesama ili su pak prošle kroz puno ruku.

Pranje salate je veoma bitno

povezani članci

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?
Modifikovano: 20 apr 22

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?

Prilikom planiranja kuhinje želimo da stvorimo prijatno i funkcionalno okruženje jer tu zaista provodimo dosta našeg vremena. Bilo da je naša kuhinja mala i skučena ili velika i prostrana, pametan raspored  i pravilan oblik će nam pomoći da izvučemo maksimum iz nje. Nije to puko raspoređivanje nameštaja, ergonomija ima ogromnu ulogu. Ergonomija je nauka o dizajniranju […]

Pročitajte ceo članak
KORISNI TRIKOVI U KUHINJI
Modifikovano: 28 apr 22 |

KORISNI TRIKOVI U KUHINJI

 ISECKAJTE CRNI LUK BEZ SUZA   Seckanje crnog luka je često jedan od najomraženijih zadataka prilikom kuvanja. Za ovu svrhu je najbolje imati posebnu dasku za sečenje. Tečnost, a samim tim i miris luka, zadržava se u sitnim posekotinama na dasci i lako se prenosi na svu drugu hranu koju stavite na nju. Međutim, pravi […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.