Kuhinja koja dugo traje

Podrazumeva se da je uređenje kuhinje podložno dolazećim i odlazećim trendovima. Međutim, pri planiranju kuhinje trendovi se moraju posmatrati sa određenom dozom uzdržanosti. Jer kuhinja se planira za dugi rok, a pri prosečnom veku trajanja od 20 godina vaša kuhinja lako može da nadživi čitav trend. Pored toga je investicija u kuhinju velika stavka i mora dobro da se sračuna, te je zbog toga dugovečnost važna stavka u uređenju kuhinje koja se pokazuje kroz korišćene materijale kao i kroz raspored koji moraju dugo da funkcionišu.

Veća očekivanja u materijalima

Kuvanje, jedenje i boravak se dugo vremena odvijalo u odvojenim prostorijama, i te prostorije su bile optički različite. U međuvremenu se te različite prostorije sve više stapaju, i danas su otvoreni načini uređenja rasprostranjeniji. To zahteva potpuno nove kompromise. Materijali moraju da pokazuju nove kvalitete, koji sa jedne strane zadovoljavaju stil života, a sa druge funkcionalnost. Zbog toga se na primer proizvode radne ploče koje su izuzetno tanke, i koje se mogu koristiti kao radna ploča, kao zidna ploča ili za neki drugi komad nameštaja. Na taj način se granice između različitih delova prostorije definitivno uklanjaju i tako nastaju stopljene prostorije za život.

Sudopera od inox-a.

Robusni i podobni materijali obećavaju dugovečnost kuhinje

Na tankoj ivici između koncepta stanovanja i korisnosti se nalazi zaista dugovečna kuhinja. Samo ko unapred dobro planira dostiže dugovečnost kuhinje. Pri tom je habanje jako važna stavka. Zato se kod dobro isplanirane kuhinje stavlja akcenat na ta mesta koja će se u svakodnevnoj upotrebi najviše koristiti, i na tim mestima će se postaviti robusniji materijali da bi se minimizirao efekat habanja. Lepi materijali koji se na pogrešnim mestima postave će vam brzo praviti muku. Npr, ogrebana površina stakla će vam kroz samo nekoliko godina postati bolna tačka kuhinje. Skroz drugačije se kod ogrebotina ponaša inox (rostfraj), koji nakon godina korišćena poprima jedinstven izgled.

 

Zato dobro proverite, koji materijali (INOX, SILGRANIT, KERAMIKA) su za vašu kuhinju najbolji.


povezani članci

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?
Modifikovano: 20 apr 22

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?

Prilikom planiranja kuhinje želimo da stvorimo prijatno i funkcionalno okruženje jer tu zaista provodimo dosta našeg vremena. Bilo da je naša kuhinja mala i skučena ili velika i prostrana, pametan raspored  i pravilan oblik će nam pomoći da izvučemo maksimum iz nje. Nije to puko raspoređivanje nameštaja, ergonomija ima ogromnu ulogu. Ergonomija je nauka o dizajniranju […]

Pročitajte ceo članak
KORISNI TRIKOVI U KUHINJI
Modifikovano: 28 apr 22 |

KORISNI TRIKOVI U KUHINJI

 ISECKAJTE CRNI LUK BEZ SUZA   Seckanje crnog luka je često jedan od najomraženijih zadataka prilikom kuvanja. Za ovu svrhu je najbolje imati posebnu dasku za sečenje. Tečnost, a samim tim i miris luka, zadržava se u sitnim posekotinama na dasci i lako se prenosi na svu drugu hranu koju stavite na nju. Međutim, pravi […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.