Idealna visina kuhinje?

Kod planiranja nove kuhinje je pored ukusa i izbora jako bitno i prilagođavanje kuhinje prema sopstvenoj visini tela. Međutim, da se ne bi sve individualno pravilo postoje određene standardne mere koje mogu da služe kao orijentir pri planiranju izrade kuhinje.

 

Idealne mere za radnu visinu se određuju prema visini lakta

Najbitnija mera pri planiranju kuhinje jeste radna visina. Pri tome se meri visina između poda i savijenog lakta, gde su ramena lagano prema napred nagnuta – kao u prirodnoj situaciji pri mešanju hrane u šerpi. Dobijena visina se umanji za 10-15cm i tako se dobije idealna radna visina.

 

Prostor za stopala putem sokli

Ko pri planiranju nije obratio pažnju na prostor za noge, imaće problema sa nabijanjem prstiju nogu na donji element. Ovde se standardne mere kreću između 10-20cm visine sokle koje su uvučene 8-10cm (pogledaj skicu gore). Da se ovde ne bi izgubio dragoceni prostor za fijoke, bolje je da sokle budu na donjoj granici standardne mere visine sokle.

 

Pažljivo pri planiranju pozicije ormara i fijoka

Za harmoničan tok rada u kuhinji je potrebno da obratite pažnju da svi korisni i često korišćeni kuhinjski pribori budu na dohvatu ruke, kako bi se izbeglo često pružanje i savijanje. Na taj način ćete čuvati vaša leđa.

 

Ugradnja u visini očiju

Posebno zanimljiva je visina ramena, odnosno očiju. Tu se često nalaze češće korišćene namirnice, posude, uređaji itd.  Zato bi najpristupačnije mesto trebalo dobro da se iskoristi. U visokim ormarima se mogu smestiti plehovi, jer tako njima može lakše manipulisati bez da opterećujete leđa. Za idealnu visinu ugradnje rerne se uzima sopstvena visina ramena kao standardna mera.

 


povezani članci

Kako odabrati sudoperu
Modifikovano: 20 avg 18

Kako odabrati sudoperu

    Kako bismo što lakše odabrali sudoperu treba napomenuti važne činjenice u vezi sa aktivnostima u kuhinji.   Sudopera je pri kupovini najvažnija kuhinjska tehnika. ZAŠTO?   Udeo provedenog vremena.   Nezavisno istraživanje sprovedeno od nemačke unije proizvođača kuhinjske tehnike je pokazalo da se preko 60% vremena u kuhinji provodi nad sudoperom: Priprema hrane, čišćenje i […]

Pročitajte ceo članak
Mala kuhinja? Stvorite mesta :)
Modifikovano: 20 avg 18

Mala kuhinja? Stvorite mesta :)

Kada vam je kuhinja mala, morate svaki centimetar optimalno da iskoristite. Ovde se ništa ne sme prepustiti slučaju, dakle organizacija do najsitnijeg detalja je veoma važna. Unesite mir kroz bolju organizaciju Preferirajte ormare koji imaju jasnu optiku, npr. sa frontovima koji unose mir u prostoriju. Ali to nipoštno ne znači da treba da se odreknete […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.