Mala kuhinja? Stvorite mesta :)

Kada vam je kuhinja mala, morate svaki centimetar optimalno da iskoristite. Ovde se ništa ne sme prepustiti slučaju, dakle organizacija do najsitnijeg detalja je veoma važna.

Unesite mir kroz bolju organizaciju

Preferirajte ormare koji imaju jasnu optiku, npr. sa frontovima koji unose mir u prostoriju. Ali to nipoštno ne znači da treba da se odreknete otvorenih polica i šipki. Sa kliznim sistemima – fijokama ili inox korpicama – možete komforno da pristupita vašim podormarima. Ukoliko zafali mesta u prostorima za odlaganje, treba u potpunosti iskoristiti punu dubinu elemenata.

 

Sa svetlom do toplije atmosfere

I osvetljenje ovde igra veoma važnu ulogu. Više manjih, okretnih rozetni na plafonu ili na reflektori u šinama će vam dati dobar raspored svetlosti, dok će viseće lampe/lusteri da vam vizuelno umanje prostor.

Pobrinite se za dodatno svetlo ispod gornjih elemenata i iznad radne ploče. To je posebno važno na mestima gde nema prirodnog osvetljenja.

 

Prilagodite vrata

Po potrebi mogu vrata koja razdvajaju prostoriju gde je kuhinja da se montiraju obrnuto, odnosno da se otvaraju na spolja. Takođe mogu da se zamene sa kliznim vratima, ili da se uklone u potpunosti vrata.

 

Problem sa malom radnom pločom

Radna površina je uvek suviše mala. Uprkos tome i za ovaj problem postoje razna rešenja, kao što je ploča koja ispod radne površine klizi ili sto na rasklapanje montiran na zidu ili ispod prozora.

Posebno korisno je proširenje radne površine tamo, gde se svakako pri pripremi hrane radi. Najveći deo posla kod pripreme hrane se svakako obavlja nad sudoperom. Iz tog razloga sudopere ne služe samo za pranje posuđa, već služe i za pripremu hrane kroz njihove dodatne funkcionalnosti.

 

Sudopera u punoj funkcionalnosti

U maloj kuhinji je efikasnost radnog procesa neophodna. Tako treba i površina sudopere dobro da se planira. Postoje sudopere sa posebnim priborom koji olakšavaju rad pri sudoperi. Zato je bitno da razmislite šta najčešće radite nad sudoperom. Često se ovde pere voće i povrće, a odmah pored se secka. Lonci i ostalo posuđe se ovde prazne. Takođe ovde stavljate pleh pod vodu da omekša tvrdokorna prljavština itd.

Ukoliko se gleda iz ugla pripreme hrane, razni pribori mogu da vam daju dodatnu funkcionalnosti u pripremi. Jer onda je, npr. daska za rezanje koja se može staviti kako na ocednoj površini, tako i preko samog korita sudopere, veoma praktična.

 

Sudopera je mesto za pripremu hrane

Npr. integrisana međuetaža na sudoperi BLANCO Etagon vam daje dodatni nivo, odnosno međusprat na kojem može da se radi. Šine koje idu uz sudoperu i koje mogu da se postave na toj međuetaži su idealni za postavljanje posuda. Pri tome npr. povrće može da se secka na dasci za rezanje koja je postavljena iznad šina, tako da se seckani sadržaj direktno ubacuje u posudu.

 

Sa ovakvom funkcionalnošću sebi stvarate veću slobodu u pripremi hrane za porodicu i prijatelje, iako je prostor kuhinje kompaktan.


povezani članci

Kuhinja sa stilom – kako se igrati sa bojama
Modifikovano: 29 sep 20

Kuhinja sa stilom – kako se igrati sa bojama

Sudopere u boji koje daju savršen akcenat Pri planiranju Vaše kuhinje je, pored funkcionalnosti, naravno i vizuelni aspekt veoma bitan. Optika je u današnje vreme, kada su kuhinje veoma često sastavni deo prostora gde boravi cela porodica, jedan od najbitnijih aspekata kada se radi o planiranju kuhinje. Izbor boje kod granitnih sudopera pri tome igra […]

Pročitajte ceo članak
Besprekorni radni proces.
Modifikovano: 28 mar 20

Besprekorni radni proces.

Sa planiranjem vaše savršene sudopere Sudopera je srce svake kuhinje, jer tu se nalazi voda. Zato bi njena pozicija u kuhinji trebala da bude centralna i jako dobro isplanirana. Da li samo brzinski želite da operete voćku, da pripremite sastojke za rernu ili lonac, ili pak da perete posuđe nakon obavljene večere – mnoge radnje u kuhinji se […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.