Saveti za brzo odmrzavanje hrane

U hladnim zimskim mesecima su regionalne sorte povrća i voća veoma retke. Zbog toga mnoge porodice vade iz zamrzivača namirnice koje su zamrzli na jesen. Voće puno sunčeve energije i povrće bogato vitaminima se daju lako održati, zamrznuti, i do pola godine.

 

Pravilno zamrzavanje voća i povrća

Čak i kod zamrznutog se mora obratiti pažnja na određeni rok trajanja, koji kod voća i povrća iznosi oko pola godine. U idealnom slučaju ne bi trebalo da staju duže u zamrzivaču. Jer čak i u zamrznutom stanju dolazi do gubitka nutritivne vrednosti i to: posle 4 meseca 15% sadržanih vitamina, a posle godinu dana čak 55%.

Te namirnice  su pre zamrzavanja često bile nakratko blanširane. Kod blanširanja se voće i povrće nakratko potopi u vruću vodu i već nakon par minuta se vadi i šok-hladi. Proces hlađenja se kroz šok hlađenje u ledenoj vodi ( 2-3°C) prekida, i tako se očuvaju nutritivne vrednosti. Tako su duboko zamrznute namirnice onda gotovo jednako zdrave kao i sveže.

 

Kako najbolje da potpomognemo odmrzavanje?

Kod odmrzavanja i pripremanja hrane ima nekoliko stavki na koje treba obratiti pažnju, kako bi se održale vredne nutritivne vrednosti. Među te stavke svrstavamo neprikosnoveno stanje izlazne robe (voće, povrće), berba u pravo vreme sazrevanja kao i brza prerada namirnica.

 

Povrće ne mora ni da se odmrzava

Povrće se najčešće upotrebljava u zamrznutom stanju. Kratko pre jela 3 minuta u prokuvaloj vodi kuvati, jer tako se najbolje očuvaju vitamini. Naravno i ovde postoje određeni izuzeci, kao što je npr. krompir. Krompir ne podnosi ledeno doba 😁. Zamrznute u prokuvanom stanju pri odmrzavanju postaju bljutave, dok sirovi krompiri pretvaraju energiju u šećer i izgube ukus. Takođe voće i povrće, koje sadrži puno vode i osetljivo je, nije pogodno za toliko hladnoće: salate, paradajz, rotkvice kao i krastavci ne bi trebali da se zamrzavaju.

 

Voće se najbolje odmrzava polako

Osetljive namirnice kao što je npr. bobičasto voće je najbolje da se „pred-zamrzne“, da se ne bi slepili jedni na druge. Za to najbolje rasporediti bobice na velikom tanjiru i staviti u zamrzivač dok ne počnu da mrznu. Tek nakon toga sve staviti u jednu vreću ili posudicu i pravac u zamrzivač.

 

Najvažniji saveti za pravilno odmrzavanje

  • Obratite pažnju pri odmrzavanju duboko smrznute robe na to da namirnice leže na suvom. Odnosno da ne dođe u dodir sa tečnošću od odmrzavanja. Za ovo najbolje služe pribori od inoxa, kao što su šine, rešetke ili posudice.
  • Po mogućnosti obradite duboko smrznutu hranu u roku od 24h od odmrzavanja.
  • Duboko zamrznuto povrće ne bi trebalo da se odmrzava, već da se priprema u još zamrznutom stanju, jer će u suprotnom doći do gubitka nutritivnih vrednosti. Da bi se gubitak držao na minimalnom nivou, povrće bi trebalo kratko ali vruće 🔥 da se kuva.

 

Nadamo se da smo vam dali par korisnih saveta😊


povezani članci

Kuhinja sa stilom – kako se igrati sa bojama
Modifikovano: 29 sep 20

Kuhinja sa stilom – kako se igrati sa bojama

Sudopere u boji koje daju savršen akcenat Pri planiranju Vaše kuhinje je, pored funkcionalnosti, naravno i vizuelni aspekt veoma bitan. Optika je u današnje vreme, kada su kuhinje veoma često sastavni deo prostora gde boravi cela porodica, jedan od najbitnijih aspekata kada se radi o planiranju kuhinje. Izbor boje kod granitnih sudopera pri tome igra […]

Pročitajte ceo članak
Besprekorni radni proces.
Modifikovano: 28 mar 20

Besprekorni radni proces.

Sa planiranjem vaše savršene sudopere Sudopera je srce svake kuhinje, jer tu se nalazi voda. Zato bi njena pozicija u kuhinji trebala da bude centralna i jako dobro isplanirana. Da li samo brzinski želite da operete voćku, da pripremite sastojke za rernu ili lonac, ili pak da perete posuđe nakon obavljene večere – mnoge radnje u kuhinji se […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.