Saveti za brzo odmrzavanje hrane

U hladnim zimskim mesecima su regionalne sorte povrća i voća veoma retke. Zbog toga mnoge porodice vade iz zamrzivača namirnice koje su zamrzli na jesen. Voće puno sunčeve energije i povrće bogato vitaminima se daju lako održati, zamrznuti, i do pola godine.

 

Pravilno zamrzavanje voća i povrća

Čak i kod zamrznutog se mora obratiti pažnja na određeni rok trajanja, koji kod voća i povrća iznosi oko pola godine. U idealnom slučaju ne bi trebalo da staju duže u zamrzivaču. Jer čak i u zamrznutom stanju dolazi do gubitka nutritivne vrednosti i to: posle 4 meseca 15% sadržanih vitamina, a posle godinu dana čak 55%.

Te namirnice  su pre zamrzavanja često bile nakratko blanširane. Kod blanširanja se voće i povrće nakratko potopi u vruću vodu i već nakon par minuta se vadi i šok-hladi. Proces hlađenja se kroz šok hlađenje u ledenoj vodi ( 2-3°C) prekida, i tako se očuvaju nutritivne vrednosti. Tako su duboko zamrznute namirnice onda gotovo jednako zdrave kao i sveže.

 

Kako najbolje da potpomognemo odmrzavanje?

Kod odmrzavanja i pripremanja hrane ima nekoliko stavki na koje treba obratiti pažnju, kako bi se održale vredne nutritivne vrednosti. Među te stavke svrstavamo neprikosnoveno stanje izlazne robe (voće, povrće), berba u pravo vreme sazrevanja kao i brza prerada namirnica.

 

Povrće ne mora ni da se odmrzava

Povrće se najčešće upotrebljava u zamrznutom stanju. Kratko pre jela 3 minuta u prokuvaloj vodi kuvati, jer tako se najbolje očuvaju vitamini. Naravno i ovde postoje određeni izuzeci, kao što je npr. krompir. Krompir ne podnosi ledeno doba 😁. Zamrznute u prokuvanom stanju pri odmrzavanju postaju bljutave, dok sirovi krompiri pretvaraju energiju u šećer i izgube ukus. Takođe voće i povrće, koje sadrži puno vode i osetljivo je, nije pogodno za toliko hladnoće: salate, paradajz, rotkvice kao i krastavci ne bi trebali da se zamrzavaju.

 

Voće se najbolje odmrzava polako

Osetljive namirnice kao što je npr. bobičasto voće je najbolje da se „pred-zamrzne“, da se ne bi slepili jedni na druge. Za to najbolje rasporediti bobice na velikom tanjiru i staviti u zamrzivač dok ne počnu da mrznu. Tek nakon toga sve staviti u jednu vreću ili posudicu i pravac u zamrzivač.

 

Najvažniji saveti za pravilno odmrzavanje

  • Obratite pažnju pri odmrzavanju duboko smrznute robe na to da namirnice leže na suvom. Odnosno da ne dođe u dodir sa tečnošću od odmrzavanja. Za ovo najbolje služe pribori od inoxa, kao što su šine, rešetke ili posudice.
  • Po mogućnosti obradite duboko smrznutu hranu u roku od 24h od odmrzavanja.
  • Duboko zamrznuto povrće ne bi trebalo da se odmrzava, već da se priprema u još zamrznutom stanju, jer će u suprotnom doći do gubitka nutritivnih vrednosti. Da bi se gubitak držao na minimalnom nivou, povrće bi trebalo kratko ali vruće 🔥 da se kuva.

 

Nadamo se da smo vam dali par korisnih saveta😊


povezani članci

Kako odabrati sudoperu
Modifikovano: 20 avg 18

Kako odabrati sudoperu

    Kako bismo što lakše odabrali sudoperu treba napomenuti važne činjenice u vezi sa aktivnostima u kuhinji.   Sudopera je pri kupovini najvažnija kuhinjska tehnika. ZAŠTO?   Udeo provedenog vremena.   Nezavisno istraživanje sprovedeno od nemačke unije proizvođača kuhinjske tehnike je pokazalo da se preko 60% vremena u kuhinji provodi nad sudoperom: Priprema hrane, čišćenje i […]

Pročitajte ceo članak
Idealna visina kuhinje?
Modifikovano: 20 avg 18

Idealna visina kuhinje?

Kod planiranja nove kuhinje je pored ukusa i izbora jako bitno i prilagođavanje kuhinje prema sopstvenoj visini tela. Međutim, da se ne bi sve individualno pravilo postoje određene standardne mere koje mogu da služe kao orijentir pri planiranju izrade kuhinje.   Idealne mere za radnu visinu se određuju prema visini lakta Najbitnija mera pri planiranju […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.