Besprekorni radni proces.

Sa planiranjem vaše savršene sudopere

Sudopera je srce svake kuhinje, jer tu se nalazi voda. Zato bi njena pozicija u kuhinji trebala da bude centralna i jako dobro isplanirana. Da li samo brzinski želite da operete voćku, da pripremite sastojke za rernu ili lonac, ili pak da perete posuđe nakon obavljene večere – mnoge radnje u kuhinji se obavljaju upravo nad i oko sudopere. Da bi ovi procesi mogli besprekorno da funkcionišu, trebalo bi uzeti u obzir naredne savete.

 

Saveti za besprekorni radni proces

Nad sudoperom se otpočinje i završava skoro svaka rutina kuvanja. Upravo zbog toga, i zato što u kuhinji treba sve da bude na dohvat ruke, sudopera treba da je dobro pristupačna i da je centralno pozicionirana u kuhinji. Pri tom ima smisla da se oko sudopere pravi dovoljno prostora za rad. Pre sve između sudopere i grejne ploče je veća radna površina važna. Ipak će se ovde dosta toga odvijati, kao što je npr. odlaganje  opranih sastojaka i sitno seckanje istih. Zato je posebno praktično kada je prostor između sudopere i grejne ploče velik kako bi mogle čak i dve osobe da dele rad pri pripremi večere 😉

 

Planiranje sudopere za levoruke i desnoruke

Detalj koji se često zanemaruje pri planiranju kuhinje je, da li će biti korišćena od strane levoruke ili desnoruke osobe. A pri tom su to sitnice na koje treba da obratite pažnju. Levoruka osoba npr. voli da ostavi oprano posuđe sa leve strane sudopere, dok desnoruka osoba preferiše desnu stranu. Pri pripremanju namirnica će levoruka osoba držati nož u levoj ruci, a ljuske i ostale otpatke u desnoj. Zato je npr. idealno da se kanta za otpad za levoruke osobe nalazi ispod sudopere sa leve strane. Zato što u ovom slučaju desna ruka češće dolazi u dodir sa otpacima, slavina bi trebala da bude lako pristupačna sa levom rukom – tako što kod određenih modela možete zatražiti slavinu sa ručkicom sa leve strane, ili tako što ćete je montirati na levoj ili centralnoj strani ruba sudopere.

 

Multifunkcionalan centar u kuhinjskoj svakodnevnici

Dobro planirana sudopera može mnoge zadatke u kuhinji da olakša. Posebno u maloj kuhinji je sudopera, na kojoj možete efikasno da odradite više radnih koraka, veliki plus. Mnoga moderna kuhinjska rešenja stavljaju akcente na slavine koje se mogu „uvući“, i sa dodatnim površinama koje mogu da se postave na sudoperu, stvori dodatna radna površina. I ne samo u maloj kuhinji je multifunkcionalni, pametni pribor praktičan – jer on može da od svake sudopere napravi multifunkcionalni centar u kuhinji.


povezani članci

Kako odabrati sudoperu
Modifikovano: 20 avg 18

Kako odabrati sudoperu

    Kako bismo što lakše odabrali sudoperu treba napomenuti važne činjenice u vezi sa aktivnostima u kuhinji.   Sudopera je pri kupovini najvažnija kuhinjska tehnika. ZAŠTO?   Udeo provedenog vremena.   Nezavisno istraživanje sprovedeno od nemačke unije proizvođača kuhinjske tehnike je pokazalo da se preko 60% vremena u kuhinji provodi nad sudoperom: Priprema hrane, čišćenje i […]

Pročitajte ceo članak
Idealna visina kuhinje?
Modifikovano: 20 avg 18

Idealna visina kuhinje?

Kod planiranja nove kuhinje je pored ukusa i izbora jako bitno i prilagođavanje kuhinje prema sopstvenoj visini tela. Međutim, da se ne bi sve individualno pravilo postoje određene standardne mere koje mogu da služe kao orijentir pri planiranju izrade kuhinje.   Idealne mere za radnu visinu se određuju prema visini lakta Najbitnija mera pri planiranju […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.