Tokom radne nedelje ljudi provedu 40, a nekad i više sati na radnom mestu. Upravo zbog toga je dobro planirana kuhinja na poslu od velike važnosti. Ona nije samo mesto u kom se pravi kratka pauza za kafu ili jelo, već i prostor za okupljanje zaposlenih. Oni će često tamo razmenjivati ideje i jačati svoje poslovne veze, a sve to na kraju ima dobar uticaj na produktivnost i samim tim poslovanje firme.
Naravno, izgled i planiranje kuhinje na radnom mestu se u mnogo čemu razlikuje od dizajniranja kuhinje koja se koristi kod kuće. Najpre, razlika je u samoj nameni. Kuhinja na radnom mestu će zahtevati mnogo više prostora i veću organizovanost, jer je i koristi veći broj ljudi. Nabavka veće mašine za sudove, aparata za kafu i velikog sistema za otpad su samo neke od stvari koje će olakšati njenu upotrebu.
LAKO ODRŽAVANJE JE PRIORITET
S obzirom na to da će kuhinju na poslu deliti mnogo ljudi, važno je da ona ima radnu površinu, frontove, pod i sudoperu koje se lako održavaju. Jer, čim ima više ljudi, više je i nereda. Ne treba zaboraviti ni veliku količinu otpada koji ostaje iza velikog broja ljudi, te treba uložiti i u prostran i dobro organizovan sistem za otpad kako bi ovaj zajednički prostor bio uvek uredan.
PREDNOST JE U ISPIJANJU ČAJA ILI KAFE
Ovakve kuhinje u najčešćem broju slučajeva nemaju namenu pripreme jela. Zato kuhinjski pribor kao što su šerpe, tiganji, lonci nisu prioritet. Stoga nema potrebe da gomilate ili nabavljate kuhinjski pribor koji je u ovom slučaju bespotreban.
Radnici najčešće koriste kuhinju na radnom mestu za ispijanje čaja ili kafe. Zbog toga kuhinja na radnom mestu treba da ima mnogo mesta za šolje i čaše, važno je da se svaki dostupan prostor iskoristi za odlaganje, a glavno mesto zauzima aparat za kafu.
MESTO ZA OKUPLJANJA ZAPOSLENIH
Kao što je već naglašeno, bilo bi najbolje da je kuhinja na radnom mestu što veća. Najbolje je da je u stilu otvorenog prostora, jer se time izbegava gužva i ima mesta za sve. Odaberite velik sto sa dosta stolica ili prostran šank sa visokim stolicama.