RUTE KRETANJA KROZ KUHINJU

VAŽAN FAKTOR U PLANIRANJU KUHINJE

Da biste dizajnirali praktičnu kuhinju, pažljivo planirajte linije kretanja u njoj. Prioritet je da kuhinja bude funkcionalna i dobro organizovana, a kako se tokom boravka u ovoj prostoriji krećemo između različitih radnih stanica, potrebno je voditi računa da to možemo da radimo nesmetano i brzo.

Kuhinju bismo mogli podeliti na tri radne stanice: tamo gde kuvamo (šporet), tamo gde peremo (sudopera i slavina) i tamo gde se nalazi hrana (frižider). Ove zone ne bi trebalo da budu previše udaljene jedna od druge, kako kretanje kroz kuhinju ne bi bilo predugo. Važno je da sve što vam je potrebno za pripremu obroka uvek bude lako dostupno. Rerna, frižider i sudopera trebalo bi da su  jasnom vidokrugu, a u idealnom slučaju, rasporedite ih istim redosledom kao što idu vaši koraci u kuvanju. U savršenom planu, pojaviće se magični trougao između zona kuvanja, pranja i hlađenja vaše kuhinje.

TOK RADA BI TREBALO DA BUDE NEOMETAN

Dok planirate kuhinju, vodite računa da li će je koristiti samo jedna osoba ili će se dešavati da istovremeno u njoj bude više ljudi. Ako ne predvidite više osoba u kuhinji, može se desiti da, umesto da se pomažu, oni ometaju jedan drugoga. To ćete sprečiti tako što ćete, tokom planiranja, voditi računa da im se rute kretnja kroz kuhinju ne presecaju. Koliko god je to moguće, naravno. U dobro usklađenoj kuhinji, nekoliko ljudi može nesmetano da radi istovremeno.

PUTANJE KROZ KUHINJU TREBA DA BUDU DOVOLJNO ŠIROKE

Kretnje unutar kuhinje ne bi trebalo da bude ometano izbočenim uglovima ili ivicama. Ljudi imaju tendenciju zakrivljenog kretanja. Imajte ovo na umu dok planirate pogodne rute kretanja. U kuhinjama su glavni radni prostori oko sudopere (gde provedemo oko 60–70% radnog vremena) i kod rerne (tu smo oko 10–20% vremena), te oni ne smeju biti skučeni.

Osigurajte dovoljno slobodnog prostora da možete da se krećete oko otvorenih vrata ili izvučenih fioka. Prostor slobodan za šetnju kroz kuhinju treba da bude širok najmanje 90 cm. Ako u sklopu kuhinje imate i prostor za sedenje, radijus kretanja bi trebalo da bude najmanje 90–120 cm oko stola. Ovo garantuje da osoba može da prođe pored stola, čak i ako neko drugi za njim sedi.

MINIMALNA UDALJENOST IZMEĐU RADNIH ZONA

Zajedno sa optimalnim rutama za kretanje kroz kuhinju, trebalo bi da obratite pažnju da postoji neki minimum prostora između radnih zona. Radna ploča koja se nalazi između šporeta i sudopere bi trebalo da bude široka najmanje 80 cm jer tu uglavnom pripremamo hranu.

U idealnom slučaju, pod uslovom da imate dovoljno mesta, optimalna veličina radne ploče između šporeta i sudopera treba da bude 120 cm, tako tu možete da držite i kuhinjske uređaje. Između frižidera i šporeta treba da bude rastojanje od najmanje 50 cm kako biste imali dovoljno prostora za manevar tokom kuvanja.

Ovo osigurava da kuvanje i pečenje u kuhinji budu onakvi kakvi treba da budu: zadovoljstvo, a ne muka.


povezani članci

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?
Modifikovano: 20 apr 22

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?

Prilikom planiranja kuhinje želimo da stvorimo prijatno i funkcionalno okruženje jer tu zaista provodimo dosta našeg vremena. Bilo da je naša kuhinja mala i skučena ili velika i prostrana, pametan raspored  i pravilan oblik će nam pomoći da izvučemo maksimum iz nje. Nije to puko raspoređivanje nameštaja, ergonomija ima ogromnu ulogu. Ergonomija je nauka o dizajniranju […]

Pročitajte ceo članak
KORISNI TRIKOVI U KUHINJI
Modifikovano: 28 apr 22 |

KORISNI TRIKOVI U KUHINJI

 ISECKAJTE CRNI LUK BEZ SUZA   Seckanje crnog luka je često jedan od najomraženijih zadataka prilikom kuvanja. Za ovu svrhu je najbolje imati posebnu dasku za sečenje. Tečnost, a samim tim i miris luka, zadržava se u sitnim posekotinama na dasci i lako se prenosi na svu drugu hranu koju stavite na nju. Međutim, pravi […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.