KORISNI TRIKOVI U KUHINJI

|

 ISECKAJTE CRNI LUK BEZ SUZA

 

Seckanje crnog luka je često jedan od najomraženijih zadataka prilikom kuvanja. Za ovu svrhu je najbolje imati posebnu dasku za sečenje. Tečnost, a samim tim i miris luka, zadržava se u sitnim posekotinama na dasci i lako se prenosi na svu drugu hranu koju stavite na nju.
Međutim, pravi razlog zašto ljudi ne vole rezanje luka je taj što im to iritira oči. Suze se pojave već posle samo nekoliko sekundi seckanja. Neki ljudi pribegavaju čak i navlačenju ronilačkih naočara 🙂 ! Možda izgledaju prilično ekscentrično, ali je efikasno. Ako ne želite da izgledate kao ronilac u kuhinji, možete ili da nabavite seckalicu za povrće, ili da isprobate ovaj jednostavan trik – držite gutljaj vode u ustima kada seckate luk.

 

OTARASITE SE MIRISA BELOG RUKA NA PRSTIMA

 

Sapun od nerđajućeg čelika je fantastičan čudotvorni lek protiv mirisa belog luka na koži. Kada se kombinuje sa vodom, ovaj sapun, otporan na rđu, neutrališe miris alicina sumporne kiseline. Razlog za to je što se nerđajući čelik privremeno spaja sa supstancama koje izazivaju miris na rukama. Kao takav, pogodan je i za druge mirise, ne smo za miris belog luka.

Ako nemate ovaj sapun, umesto njega možete koristiti kašiku ili posudu od nerđajućeg čelika da istrljate svoje ruke. Još jedan kuhinjski trik za borbu protiv mirisa belog luka je talog od kafe. Ne samo da oslobađa vaše ruke od intenzivnog mirisa, već deluje i kao nežan piling.

 

NEUTRALIŠITE NEPRIJATAN MIRIS U SAMOJ KUHINJI I OSTALIM DELOVIMA KUĆE

 

Ako želite u potpunosti da oslobodite kuhinju od neprijatnih mirisa, na primer od kupusa ili zaprške, pokušajte da prokuvate kašiku zgnječenih karanfilića u vodi i da potom posudu sa tečnošću ostavite da stoji. Ovaj trik funkcioniše i u drugim prostorijama gde se oseti neprijatan miris.

 

SKINITE MRLJE OD NAMIRNICA SA PRSTIJU BEZ MUKE

 

Određena hrana vrlo lako zaprlja naše prste u crveno, braon ili zeleno, čineći da izgledaju neuredno. Boju od nekih namirnica, kao što su borovnice ili cvekla je izuzetno teško skinuti jer pranje običnim sapunom nije baš delotvorno.

Da biste sprečili da vam ruke budu potpuno umrljane, možete nositi rukavice dok pripremate hranu. A ako vam se ovaj način ne dopada, postoji jednostavan trik, istrljajte ruke limunovim sokom ili vitamin C iz drugog citrusnog voća. Nemojte zaboraviti da nakon toga nanesete puno kreme na ruke kako ne biste previše iritirali kožu.

povezani članci

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?
Modifikovano: 20 apr 22

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?

Prilikom planiranja kuhinje želimo da stvorimo prijatno i funkcionalno okruženje jer tu zaista provodimo dosta našeg vremena. Bilo da je naša kuhinja mala i skučena ili velika i prostrana, pametan raspored  i pravilan oblik će nam pomoći da izvučemo maksimum iz nje. Nije to puko raspoređivanje nameštaja, ergonomija ima ogromnu ulogu. Ergonomija je nauka o dizajniranju […]

Pročitajte ceo članak
ZAŠTO JE VAŽNO DA PIJEMO DOVOLJNO VODE?
Modifikovano: 14 mar 22 |

ZAŠTO JE VAŽNO DA PIJEMO DOVOLJNO VODE?

Dovoljan unos vode u organizam u toku dana je preduslov dugoročnog zdravlja.Kako starimo pijemo sve manje vode, jer uglavnom na to zaboravljamo. Ipak, kako je voda neophodna za život, trebalo bi da povedemo računa o njenom dovoljnom unosu.  Mladim ljudima je potrebno između 2-3 litre vode na dan, dok starijima najmanje 1.5 litra. Na kraju […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.