KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?

Prilikom planiranja kuhinje želimo da stvorimo prijatno i funkcionalno okruženje jer tu zaista provodimo dosta našeg vremena. Bilo da je naša kuhinja mala i skučena ili velika i prostrana, pametan raspored  i pravilan oblik će nam pomoći da izvučemo maksimum iz nje.

Nije to puko raspoređivanje nameštaja, ergonomija ima ogromnu ulogu. Ergonomija je nauka o dizajniranju okruženja tako da se ono prilagodi ljudima koji ga koriste, a ne da se ljudi prilagođavaju okruženju.

 

RADNI TROUGAO

 

Koji god oblik kuhinje da odaberemo, fokus treba usmeriti na radni trougao. On je osmišljen 1920-ih kao jedna od prvih mera efikasnosti u kuhinji. Trougao stvara jasan put između prostora za pripremu namirnica i čišćenje (sudopera), oblasti za kuvanje (šporet) i prostora za skladištenje hrane (frižider).

Glavni princip je da te tri tačke budu dovoljno blizu da smanje nepotrebne korake i energiju, ali ipak i dovoljno daleko da osiguraju nesmetano kretanje.

 

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?

 

Treba odmah na početku istaći da ne postoji univerzalni najbolji oblik kuhinje. Njega prilagođavamo prostoru predviđenom za kuhinju, broju ljudi koji će u njoj raditi kao i vremenu koje ćemo u njoj provoditi. Trenutno aktuelni oblici kuhinje su sledeći:

 

Linearni oblik – kuhinja u jednoj liniji

 

Kod ovog oblika kuhinje svi kuhinjski elementi, radne površine i kuhinjski aparati nalaze se u jednom nizu.

Najčešće se bira kod malih kuhinja iako ga se može naći i u velikim modernim kuhinjama. Ovakva kuhinja idealna je za uske prostore i prostorije otvorenog tipa. Međtuim, nije baš najfunkcionalnija za one koji često kuvaju. Kod ovakvog oblika kuhinje ne može se postići radni trougao.

Takođe, radna površina je često mala, a ako je je koristi više od jedne osobe, prepliću im se rute kretanja.

Galerijski oblik – kuhinja s dva paralelna niza

 

Ovakva kuhinja raspoređena je na dve suprotne strane.

Ovaj oblik je vrlo praktičan jer se lako formira kuhinjski trougao. Kuhinja je prohodna, čak iako u njoj radi više osoba. Jako je važno voditi računa o udaljenosti dva suprotna dela koji ne bi smeo biti manji od 120cm, kako bi se ormarići i fioke mogli neometano otvarati, a da se pri tome ne remeti kretanje.

Ukoliko imate mogućnost, najbolja opcija je ako jednu stranu možete da napravite kao otvorenu radnu jedinicu, da na taj način povežete kuhinju sa trpezarijom ili dnevnim boravkom, što je sada vrlo moderno.

 

L – oblik

 

Ovo je najpopularniji i najčešće korišćen oblik kuhinje. Klasičan je i izuzetno prilagodljiv i funkcionalan. Osim toga omogućava formiranje pravilnog kuhinjskog trougla i ima dovoljno površina za svaku kuhinjsku stanicu.

Glavne prednosti su što omogućuje kuvaru funkcionalni radni prostor, ne zahteva veliku površinu i može se primeniti na otvorene, zatvorene i poluotvorene kuhinje. Međutim u velikim kuhinjama, ako se loše rasporede uređaji, mogu biti previše udaljeni. Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju, jeste ugao. Danas postoji razne ideje kako da uglovi budu dobro iskorišteni.

U – oblik

 

Kuhinja u obliku slova U obično koristi tri zida ili 2 zida sa šankom. Vrlo je funkcionalna i može stvoriti savršeni radni trougao. Ovakve kuhinje uglavnom nemaju problem sa prostorom. Ono na šta je potrebno obratiti pažnju jeste da udaljenost svih strana bude dovoljna da se svi ormarići i fioke mogu otvarti, a da se pri tome možete nesmetano kretati.

Kako ova kuhinja ima 2 ugla bitno je naći dobra rešenja i mehanizme kako bi se svaki prostor u kuhinji iskoristio do maksimuma.

G – oblik

 

Raspored u obliku slova G je varijacija U – oblika, sa dodatkom poluostrva ili delimičnog četvrtog zida, koji se može koristiti za dodatnu radnu površinu i prostor za odlaganje. Dodavanjem druge sudopere, ploče za kuvanje ili rerne, kuhinja G – oblika može lako da ima dva radna trougla, omogućavajući potpunu nezavisnost dva kuvara.

Kuhinja sa ostrvom

 

Kuhinje s ostrvom su danas izuzetno popularne. Ostrvo može biti prava mala kulinarska oaza i zaista doprinosi lepšem izgledu kuhinje. On povezuje kuhinju s ostalim prostorijama. Na njemu se može staviti radna ploča, ploča za kuvanje, sudopera, mašina za pranje sudova… Izbora je puno i sve zavisi šta želite i šta vam prostor dozvoljava.

Važno je ostaviti dovoljno prostora oko ostrva kako bi se mogli nesmetano kretati i kako biste mogli otvoriti sva vrata i fioke. Obratite pažnju i na raspored frižidera, sudopere i ploče za kuvanje kako biste dobili pravilan radni trougao i nesmetano se kretali dok pripremate obroke.


povezani članci

TRENDOVI U UREĐENJU KUHINJE
Modifikovano: 23 avg 22 |

TRENDOVI U UREĐENJU KUHINJE

Kuhinja je srce svakog doma i prevazilazi osnovnu namenu – mesto za pripremu obroka. Ona je centralna prostorija kuće ili stana i mesto gde često izražavamo svoju kreativnost, sabiramo svoje misli, svratimo da se osvežimo, provodimo vreme sa svojim najdražima i zato želimo da bude funkcionalna, moderna, prijatna i udobna. Ukoliko vam predstoji izrada ili […]

Pročitajte ceo članak
KAKO RENOVIRATI KUHINJU?
Modifikovano: 16 jul 22 |

KAKO RENOVIRATI KUHINJU?

Kuhinja je vaš veran saputnik i ona u proseku može da traje oko 20 godina. Ipak, i ako ste vrlo pažljivi sa njom, čak ni najbolji modeli kuhinje neće ostati neoštećeni vremenom, a vi ćete doći do tačke u kojoj želite da je renovirate. A kako renovirati kuhinju? Kada i kako da renovirate vašu kuhinju? Sviđa […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.