KAKO RENOVIRATI KUHINJU?

|

Kuhinja je vaš veran saputnik i ona u proseku može da traje oko 20 godina. Ipak, i ako ste vrlo pažljivi sa njom, čak ni najbolji modeli kuhinje neće ostati neoštećeni vremenom, a vi ćete doći do tačke u kojoj želite da je renovirate. A kako renovirati kuhinju?

Kada i kako da renovirate vašu kuhinju?

Sviđa vam se vaša kuhinja i ne biste pravili novu. Tu i tamo postoji samo neka mala greška ili ogrebotina koju biste želeli da popravite umesto da morate da je celu menjate. Kada planirate renoviranje vaše kuhinje, prvo treba da razmislite o troškovima i mogućnostima. Sastavili smo nekoliko saveta za vas, od brzih prepravki i osveženja do većih izmena. Savetujemo i pomoć stručnjaka u zavisnosti od obima posla.

Manji projekti kojima možete rešiti problem

1. Zamena silikonskih spojeva

Tokom godina, spojevi u vašoj kuhinji postaju porozni i prestaju da budu vodonepropusni. Ovo je normalno za silikon kako stari, i ne možete mnogo da uradite da to sprečite. Ako voda prodre kroz fuge koje propuštaju iza pločica, to može stvoriti nakupljanje vlage i dovesti do buđi. Porozna površina može dovesti do promene boje ili plesni na silikonskom spoju što izgleda neugledno i može biti štetno po zdravlje. Redovna zamena silikonskih spojeva može sprečiti ovo i može se obaviti sami, uz malo vežbe i spretnosti.

2. Akcentovanje pomoću druge zidne boje ili tapeta

Možete promeniti ceo osećaj vaše kuhinje u jednom danu sa samo malo boje ili uz pomoć efektnih folija za pločice. Međutim, pazite ako se odlučite za farbanje da pokrijete svoju kuhinju, jer u suprotnom mrlje boje mogu pasti na pod ili kuhinjske elemente. Trebalo bi da odvojite vreme oko izbora boje ili dezena, jer svaka boja stvara drugačije raspoloženje. Plava u kuhinji daje osećaj prostora, crvena stvara osećaj gladi, dok je bela suzdržana i može, ako se upari sa odgovarajućim bojama, da da izgled udobnosti i toplote.

I poslednji savet: vodite računa da sve tapete ili boje iznad oblasti za kuvanje ili sudopere budu vodoperive.

3. Zamena kuhinjske slavine

Zamena kuhinjske slavine može zaista mnogo učiniti za izgled vaše kuhinje. Ako vam je kuhinjska slavina pokvarena ili vam treba nešto novo, efektnije, vrlo lako možete da je zamenite. Kao naistaknutiji deo kuhinje, nova slavina može da potpuno promeni utisak o vašoj kuhinji i da je zaista osveži.

Ipak, vodite računa da odaberete adekvatnu slavinu. Na našim prostorima se još često dešava da je potrebno kupiti slavinu koja ima tri cevi, odnosno odgovara niskom pritisku vode. Proverite koja vam je kuhinjska slavina potrebna, za visok ili nizak pritisak.

4. Nove kuhinjske ručice

Prvo odvrnite stare kuhinjske ručke i izmerite rastojanje između rupa za zavrtnje. Koristite ovo rastojanje za dimenzije novih ručki. Postoji mnogo „uradi sam“ rešenja za moderne, prilagođene ručke za ormare.

Veći projekti

5. Novi pod

Renoviranje poda u kuhinji je jedna od najupečatljivijih stvari koje možete da uradite u redizajniru kuhinje. Možete postići izgled koji želite zahvaljujući ogromnom nizu laminata i vinilnih podova, a odlična stvar je što se često mogu postaviti direktno na stare pločice. Redekoracija vinilnim podom se pokazala kao veoma isplativa opcija dok za druge podove, međutim, morate izdvojiti malo više novca.

6. Zamena radne ploče

Radna ploča se vremenom može oštetiti ili prosto možete poželeti da imate drugačiji dezen ili kvalitetniji materijla. Međutim, zamena radne ploče nije tako laka kao što biste očekivali. U zavisnosti od proizvođača i materijala, radna ploča i kuhinjski okvir mogu ne samo da budu zaglavljeni ili uvrnuti, već i – kao u slučaju prirodnog kamena – zalepljeni silikonom, tako da se podne jedinice mogu oštetiti kada odvojite radnu ploču. Prepustite ovaj posao stručnjaku da biste se poštedeli problema sa svojim ormarićima dalje.

A ako ste odlučili za zamenu radne ploče, razmislite i o zameni sudopera u sklopu renoviranja kuhinje, to je odlična prilika. Mnoge sudopere od nerđajućeg čelika postaju blede tokom godina, sa ogrebotinama i tragovima kamenca. Kada kupite novu radnu ploču, takođe imate priliku da ugradite veću sudoperu ili sudoperu drugačijeg oblika i materijala ako vam se stara pokazala loše.

A zamena vaših električih uređaja?

Naravno, kada renovirate kuhinju, fokusiraćete se na područja koja su manjkava ili više ne izgledaju privlačno. Tehnička oprema svakako može biti meta zamene. Oni koji vole kuvanje daju prednost novim uređajima, praktičnosti pri kuvanju i pečenju i inovativnoj tehnologiji. Novi frižideri, šporeti, mašine za pranje posuđa se takođe često mogu naknadno ugraditi. Šta god da izaberete, naglašavamo da uvek treba da ih priključuju samo stručni tehničari.


povezani članci

TRENDOVI U UREĐENJU KUHINJE
Modifikovano: 23 avg 22 |

TRENDOVI U UREĐENJU KUHINJE

Kuhinja je srce svakog doma i prevazilazi osnovnu namenu – mesto za pripremu obroka. Ona je centralna prostorija kuće ili stana i mesto gde često izražavamo svoju kreativnost, sabiramo svoje misli, svratimo da se osvežimo, provodimo vreme sa svojim najdražima i zato želimo da bude funkcionalna, moderna, prijatna i udobna. Ukoliko vam predstoji izrada ili […]

Pročitajte ceo članak
KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?
Modifikovano: 20 apr 22

KOJI JE NAJBOLJI OBLIK KUHINJE?

Prilikom planiranja kuhinje želimo da stvorimo prijatno i funkcionalno okruženje jer tu zaista provodimo dosta našeg vremena. Bilo da je naša kuhinja mala i skučena ili velika i prostrana, pametan raspored  i pravilan oblik će nam pomoći da izvučemo maksimum iz nje. Nije to puko raspoređivanje nameštaja, ergonomija ima ogromnu ulogu. Ergonomija je nauka o dizajniranju […]

Pročitajte ceo članak

NAPOMENA: Za sva dodatna pitanja i nedoumice možete nas kontaktirati na neki od navedenih telefona i stojimo vam na raspolaganju svakog radnog dana od 08-15:30h, subotom od 08-14h.