Verzije za nizak i visoki pritisak

Većina kuhinja na zapadu imaju sistem tople vode iz centralnog sistema, tj. topla voda ide „iz zida“ i nemaju potrebe za bojlerom ili uređajem koji dodatno greje vodu.

Međutim, kod nas je situacija obrnuta. Većina kuća/zgrada nemaju taj sistem, i mora da se ugradi bojler kao izvor tople vode. U toj varijanti je najbolja opcija uzeti bojler koji trpi visoki pritisak (6 bara sa metalnim kazanom), jer tako ćete izbeći da vam kaplje nakon što zatvorite slavinu, jer slavine sa niskim pritiskom često kada se zatvore još par kapljica vode izađe iz slavine. A to je potpuno normalno, jer bojler kada zagreva vodu povećava se volumen vode u njemu i ta voda negde mora da izađe kada se širi – jer bojler ne sme da pređe pritisak od 1 bar. Pored toga na tržištu ima mnogo veći broj slavina sa dva creva (za visoki pritisak) u ponudi – a neretko su i povoljnije nego one sa tri creva.

Dakle, veoma je lako prepoznati razliku u slavinama: iz slavine za niski pritisak vise tri creva (ili ima tri otvora), dok slavina za visoki pritisak ima dva creva.

Slavina za niski pritisak

Naravno, ukoliko vi iz bilo kog razloga možete da imate samo bojler koji trpi nizak pritisak, za to treba slavina sa tri creva koja izjednačava pritisak vode iz sistema („iz zida“) sa onim pritiskom u bojleru. Hladna voda tako iz zida prvo ide u slavinu pa onda u bojler, gde se voda zagreva. Sad kada  „odvrnete“ slavinu, tada hladna voda teče iz slavine u bojler. Tako se iz bojlera gura topla voda nagore u slavinu. I to je čitava magija!

 

 

Celokupnu ponudu slavina sa niskim pritiskom pogledajte OVDE.

 

Slavina za visoki pritisak

Slavinu za visoki pritisak priključujete kada imate ili iz zida toplu/hladu vodu ili ako posedujete bojler sa visokim pritiskom.

Ako je varijanta da imate centralni bojler u kući ili zgradi, tada se dva creva jednostavno priključe na ekventil na zidu i voda pod visokim pritiskom ide direktno kroz slavinu u sudoperu ili u željenu posudu.

 

 

Celokupnu ponudu slavina sa visokim pritiskom pogledajte OVDE.